Baner

Psihosocijalni program

Deca i mladi nemaju granice

Deca širom sveta, pa ni kod nas, nisu pošteđena malignih bolesti. I ako ukupan broj obolele dece čini samo 1% ukupnog broja malignih oboljenja kod odraslih, ovakve bolesti su kao uzrok smrtnosti dece na drugom mestu odmah posle nesrećnih slučajeva.

Udruženje „Uvek sa decom“ već 31 godinu pruža podršku deci i mladima obolelim od malignih bolesti, kao i njihovim porodicama i stvara uslove za njihovo što kvalitetnije lečenje.
Trenutno u Evropi ima više od 500,000 preživelih posle lečenja od raka u detinjstvu.

U poslednjih 30 godina, medicinski tretman i dodatna nega je unapređena, a rezultat toga je da 80% dece koja su lečena od raka žive 5 godina ili više posle lečenja. Ali tu je rizik od posledica lečenja odnosno to su neželjeni efekti koji su povezani sa tretmanom koji su imali tokom lečenja.

Neželjeni efekti mogu biti razvijeni tokom lečenja I da se nastave tokom preživljavanja ili mogu biti razvijeni mnogo godina posle lečenja od raka.

Razgovor sa medicinskim timom koji je lečio dete je na prvom mestu u cilju prevencija i upravljanja neželjenim efektima.Ali tu su i grupe dece koja su završila lečenje i koje su jako važne da postoje jer razmena informacija unutar grupe je jedan od mogućih momenata prepoznavanja posledica lečenja koja bi se mogla prevenirati .

Projekat „Deca i mladi nemaju granice“ je pilot projekat koji ima za cilj formiranje grupe preživelih od raka u detinjstvu.

Udruženje”Uvek sa decom” formiranjem grupe ima viziju da svi preživeli od raka u detinjstvu mogu da žive svoj život sa najboljim mogućim kvalitetom.Imajući to na umu, formirana grupa preživelih bi imala misiju poboljšanja kvaliteta preživljavanja – a samim tim i života preživelih.

Da bi došlo do poboljšanja kvaliteta preživljavanja – a samim tim i života preživelih neophodno je da sve teme koje su za njih bitne budu dovedene na nacionalni nivo. Zato je potrebno da kroz saradnju, deljenje resursa i javna zagovaranja grupa radi na promeni javne politike za svakog preživelog u Republici Srbiji.

Projektom je predviđeno da se održi dvanaest radionica u periodu od septembra meseca 2022 do septembra meseca 2023.

Nakon održanih radionica i evaulacije, napraviće se plan za dalji rag grupe.

Verujemo da će grupa biti dovoljno snažna i imati kapaciteta da javnim zagovaranjem doprinese da svi preživeli mogu da žive svoj život sa najboljim kvalitetom.

 

Roditeljski kutak

Gotovo više od polovine obolelih mališana koji se leče na Institutu za onkologijiju i radiologiju Srbije  u Beogradu su iz unutrašnjosti, a njihovi roditelji, koji su na prvoj liniji odbrane često nemaju gde da borave dok njihova deca biju svoje bitke.

Upravo zato, Uvek sa decom je pokrenulo projekat Roditeljski kutak – kupovinu stana u blizini bolnice. Mi neumorno radimo na ostvarenju našeg cilja prisustvom na brojnim manifestacijama, sajmovima, organizujemo humanitarne koncerte i izložbe...

Dok se ne steknu uslovi za realizaciju projekta, iznajmili smo stan u ulici Smiljanićeva 6/1/5 od 104 m2 u neposrednoj blizini Instituta za onkologiju i radiologiju RS.
Tu će roditelji moći i da se odmore, prespavaju, pripreme hranu, okupaju i operu veš i ne brinu dodatno i o ovim stvarima, kao i da dobiju svu potrebnu psihosocijalnu podršku u okviru radionica koje su do sada održavane na samom odeljenju. Iskustva iz drugih zemalja nam pokazuju da je ovo jedan od segmenata koji doprinosi većem broju izlečene dece.

 

Formular za prijavu možete preuzeti odavde i poslati ga na e-mail adresu udruženja. Možete pogledati i kako izgledaju dozvola za boravak i ugovor o pružanju usluga.

01-roditeljski-kutak-dnevna soba

02-roditeljski-kutak-spavaca soba

03-roditeljski-kutak-kuhinja

04-roditeljski-kutak-terasa


Cveće na terasi u punom sjaju, za oči i dušu lek.
Tim udruženja vodi računa o svakom detalju u Roditeljskom kutku.
Zato se porodice osećaju lepo i udobno u njemu.

05-roditeljski-kutak-soba2

06-roditeljski-kutak-kupatilo